Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym.

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • 40 ml oleju
  • 40 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

 

Farsz

  • 450 g szpinaku (mrożony)
  • łyżka masła
  • 200 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • białko do posmarowania
  • sezam

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Lekko przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą.
Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi.  Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

pierogi_szpiank

Print Friendly, PDF & Email