Ciasto czekoladowe z malinami to bardzo prosty i szybki do zrobienia domowy wypiek. Wychodzi mięciutkie, wilgotne i nie za słodkie. Sprawdzi się w sam raz na deser do popołudniowej kawy. Można je również zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Świetnie wypadnie również na wszelkich plenerowych imprezach, gdyż nic się z nim nie stanie, kiedy spędzi kilka godzin poza lodówką.
Choć efekt końcowy robi duże wrażenie, przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Słodka, rozpływająca się w ustach czekolada doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi malinami. Ten kontrast sprawia, że każde kolejne kęsy są prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki na ciasto czekoladowe z malinami:
- 5 jajek rozmiar L
- 350 g mąki pszennej typ 500 (można też dać pełnoziarnistą)
- 180 g cukru
- 125 ml oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
- 40 g kakao (4 łyżki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g malin (świeże lub mrożone)
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj olej i jogurt. Wsyp powoli mąkę z resztą suchych składników. Miksuj tylko chwilkę do powstania jednolitej masy. Do ciasta dodaj maliny. Całość wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma 32×14 cm). Piecz w 180 C około 55 minut w trybie góra-dół. Jeśli ciasto od góry zacznie się przypiekać, a po sprawdzeniu patyczkiem, zobaczysz, że w środku jest jeszcze płynne – możesz nakryć je folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. Do rondelka włóż podzieloną na kostki czekoladę, kakao i jogurt naturalny. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Nie gotuj.
Polewę wylej na wierzch wystudzonego ciasta i rozsmaruj łyżką po całej powierzchni. Posyp płatkami migdałów.
Zostaw odpowiedź