Ciasto Amerykaniec z jabłkami i orzechami to pyszny, domowy wypiek, który zawsze wychodzi. Jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Wychodzi mięciutkie, pulchne, aromatyczne i wilgotne za sprawą jabłek. Będzie jak znalazł do popołudniowej kawy czy herbaty. To prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody.
Amerykaniec to ciasto, które od lat króluje na polskich stołach. Jego wilgotna, kakaowa struktura w połączeniu z soczystymi jabłkami to smak, który trudno zapomnieć. Choć jego nazwa może sugerować pochodzenie zza oceanu, to w rzeczywistości jest to typowo polski wypiek, który zyskał ogromną popularność. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego ciasta, koniecznie nadróbcie zaległości!
Składniki na ciasto Amerykaniec z jabłkami:
- 5 jajek rozmiar M
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (340 g)
- 3/4 szklanki cukru (180 g)
- pół szklanki oleju (125 ml)
- pół szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g orzechów włoskich
- 4 duże jabłka (4 x 240 g)
Przygotowanie
Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój w dużą kostkę. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj olej i jogurt. Wsyp powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodaj jabłka z orzechami. Całość wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wymiary 24×24 cm). Piecz w 180 C około 50 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zobacz inne przepisy na szybkie domowe ciasta:
Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami
Chlebek bananowy bez cukru (151 kcal)
Szybkie ciasto z dżemem
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu
Szybkie ciasto cytrynowe – mięciutkie, wilgotne i puszyste
Zostaw odpowiedź