Zupa fasolowa po zbójnicku z mięsem mielonym to bardzo pyszne, aromatyczne, rozgrzewające i sycące danie, idealne na obiad w chłodniejsze dni. Jednym z jej atutów jest prostota w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby stworzyć pyszny obiad, który zadowoli całą rodzinę. Można ją przygotować w większej ilości i zajadać przez kilka dni, co czyni ją idealnym rozwiązaniem na zabiegane tygodnie. Dodatek świeżego pieczywa czy grzanek uczyni ją pełnowartościowym posiłkiem, który z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy.
Składniki na zupę fasolową po zbójnicku:
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- szklanka passaty pomidorowej
- bulionu drobiowego
- płaska łyżeczka cukru
- nieco ponad pół łyżeczki soli
- po dużej szczypcie: pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie
Fasolę zalej około dwoma litrami zimnej wody i zostaw na noc, na przynajmniej 8 godzin. Następnie odlej wodę, fasolkę wypłucz, przełóż do garnka i ponownie zalej dwoma litrami wody. Gotuj ją na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. Po ugotowaniu odcedź.
Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Smaż do momentu, kiedy nabierze brązowego koloru. Mięso przełóż do dużego garna, a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i marchew pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa smaż, aż zrobią się miękkie, następnie również przełóż go garnka.
Do garnka dodaj również ugotowaną fasolę, wlej bulionu, passatę pomidorową, dodaj cukier, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Przed końcem gotowania zupę spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Zostaw odpowiedź