Zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym i pieczarkami to prosty i niewymagający wiele pracy pomysł na pyszne danie, które można podać na obiad czy kolację. Jeśli lubicie kalafiora, to z pewnością przypadnie wam do gustu.
Z czym podać zapiekanego kalafiora nadzianego mięsem mielonym?
Danie można jeść bez żadnych dodatków, ale świetnie smakuje z sosem składającym się z: 2 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbków, czosnku, łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki curry i szczypty soli i pieprzu. Taki sos świetnie do niego pasuje.
Jeśli chcecie, żeby danie było bardziej treściwe, można dodać do niego pieczone ziemniaki. Mizeria z ogórków lub ogórki małosolne też będą dobrym dodatkiem.
Składniki na zapiekany kalafior nadziany mięsem mielonym:
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki majonezu
- pół łyżeczki przyprawy curry
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Farsz:
- 200 g mięsa mielonego (dałam wołowe, ale wieprzowe lub drobiowe też może być)
- jajko
- średniej wielkości cebula
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa suszone pomidory
Przygotowanie
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pieczarki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Kalafior myjemy. Odcinamy mu łodygi z liśćmi i wycinamy głąba. Środek kalafiora wypełniamy farszem. Następnie warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy curry.
Kalafior wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę z termoobiegiem. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy z kalafiorem w roli głównej:
Serowa zupa kalafiorowa – prosty przepis na nietypową zupę
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – przepis na bezmięsne mielone
Kalafior zapiekany w sosie serowym – pyszny sposób na kalafiora
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
Kotlety kalafiorowe
Zostaw odpowiedź