Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego jest bardzo smaczna i sycąca. Jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Wszystkie składniki świetnie się komponują, tworząc wyśmienitą kompozycję smakową. Zapiekanka jest idealna na letni obiad. Można ją podać z zimnym kefirem lub maślanką.

Składniki na zapiekankę z ziemniakami i kalafiorem:

  • 10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • kalafior
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki szorujemy, aby pozbyć się skórki. Większe ziemniaki przekrawamy na pół. Kalafior dzielimy na różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w niezbyt drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Ziemniaki, różyczki kalafiora i marchew przekładamy do jednej miski. Dodajemy ser pleśniowy i boczek. Całość mieszamy ze sobą. Składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pierzem oraz zalewamy śmietaną. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w temp. około 180 C przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmujemy przykrycie, całość posypujemy starym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Zobacz inne przepisy z kalafiorem:

Kalafior Zapiekany W Sosie Beszamelowym Z Serem Żółtym

Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem

Makaronowa Zapiekanka Z Kalafiorem W Sosie Serowym

Kotleciki Z Mięsem I Kalafiorem

Kotlety Kalafiorowe

Print Friendly, PDF & Email