Fit kotlety rybne z kaszą jaglaną polane sosem pomidorowym to bardzo lekkie, pożywne i zdrowe danie obiadowe. Jeden kotlecik ma tylko około 120 kcal. Są delikatne, miękkie i puszyste. Smak ryby jest jak dla mnie wystarczająco wyczuwalny, kasza jaglana go nie pochłania, choć nieco łagodzi. Jeśli dbacie o linię, ta potrawa na pewno urozmaici wasze codzienne menu!
Składniki na fit kotlety rybne z kaszą jaglaną (około 12 sztuk):
- 400 g filetów z ryba (dałam z dorsza)
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 średnie marchewki
- jajko
- pół szklanki płatków owsianych
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, pieprz ziołowy, estragon, suszona cebula
Na sos:
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki wody
- łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz, estragon, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Marchewki gotujemy w wodzie do miękkości. Surowe filety rybne, obrane marchewki i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i zmielone płatki owsiane. Całość wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Formujemy kotleciki. Smażymy je z obu stron na minimalnej ilości oleju rzepakowego na patelni.
Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie teraz łatwo schodzić. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a resztę kroimy w drobną kostkę. Pomidory przekładamy do rondelka, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie studzimy przez chwilę i miksujemy blenderem. Sosem polewamy kotleciki.
Zostaw odpowiedź