Zapiekanka z kaszą jaglaną, brukselką i jajkiem (433 kcal)

Przepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • 200 g brukselki
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy brukselkę do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Brukselkę również kroimy w kostkę. Kaszę, brukselkę i pomidora mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Zapiekankę nakładamy do natłuszczonych kokilek albo do jednego dużego naczynia do zapiekania. Robimy niewielkie wgłębienia i do nich ostrożnie wbijamy jajka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. i zapiekamy całość bez przykrycia około 15 min, do ścięcia jajek. Ja niestety trochę za długo przetrzymałam jajka i zrobiły się twardawe 😛 Po wyjęciu zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

zapiekanka_kasza

Print Friendly, PDF & Email