Pieczona pierś z indyka to pyszne, chude i aromatyczne mięso, które można podać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno np. jako wędlinę do kanapek. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Pierś z indyka to chude mięso, bogate w białko i niskokaloryczne. Jest doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ponadto, ma delikatny smak, który łatwo łączy się z różnymi przyprawami i dodatkami.
Z czym podać pieczoną pierś z indyka?
To doskonała baza do wielu potraw. Możesz ją podać:
- Na ciepło: z ziemniakami, kaszą, ryżem i ulubionymi warzywami.
- Na zimno: w kanapkach z różnymi dodatkami, np. sałatą, pomidorem, ogórkiem, serem.
- W sałatkach: jako składnik sałatek, np. z rukolą, pomidorami cherry i orzechami.
-
W tortilli: zawinięta w tortillę z warzywami i ulubionym sosem.
Składniki na pieczona pierś z indyka:
- pierś z indyka o wadze około 1,2 kg
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu ziołowego i czosnku staropolskiego; duża szczypta ostrej papryki i pieprzu czarnego
Przygotowanie
Przygotuj marynatę: olej, musztardę i wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą.
Mięso umyj, osusz i natrzyj przygotowaną marynatą z każdej strony. Odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej na kilka godzin (lub nawet na noc), aby mięso nabrało smaku.
Mięso z indyka zwiąż sznurkiem, aby zbytnio nie rozchodziło się na boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i nakryj pokrywką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze około 15 minut.
Zobacz inne przepisy na pieczone mięsa:
Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty
Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki
Boczek pieczony w piekarniku – najlepsza domowa wędlina
Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek
Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka
Zostaw odpowiedź