Pyszny pasztet pieczarkowy (71 kcal)

Przepis na pyszny i lekki pasztet z pieczarek z dodatkiem suszonych pomidorów, idealny do pieczywa. Jego kolor może nie wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę bardzo smaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal.

Składniki:

  • 800 g pieczarek
  • 2 cebule
  • czerstwa bułka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka wiórków masła
  • papryka ostra
  • łyżka ziaren słonecznika

Przygotowanie
Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do pieczarek. Składniki miksujemy (można również przed usmażeniem zetrzeć pieczarki na tarce, a cebulę drobno posiekać, wtedy obędzie się bez miksowania). Pomidory kroimy na drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych pieczarek. Dodajemy również jajka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C stopni przez około godzinę.

pasztet_pieczarki

Print Friendly, PDF & Email