Najlepszy pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

Wypróbowałam już kilka przepisów na pasztet z cukinii, ale ten jest wg mnie najlepszy. Dodatek żółtego sera i suszonych pomidorów dodaje mu wyrazistości smaku. Ponadto nie żałuję też ostrej papryki, gdyż lubimy ostrzejsze smaki. Pasztet z cukinii to nasz ulubiony pasztet, góruje nawet nad tymi mięsnymi.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej *
  • 0,5 szklanki kaszy manny*
  • 1/3 szklanki oleju*
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • gałka muszkatołowa

*szklanka to 220 ml

Przygotowanie

Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki również przekładamy do miski. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około pół godziny tak, aby wierzch się ładnie zarumienił.

pasztet z cukinii
pasztet z cukinii

8 komentarzy

  1. 2 średnie cukinie- co to znaczy? Jak mniej więcej powinna być waga. Wielkości cukinii mogą być bardzo różne i ciężko stwierdzić która to jest średnia…

  2. Co ścieramy? 🙂
    „Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona i ścieramy na tarce o dużych oczkach.” – czyli ścieramy te nasiona,
    czy z przecinkiem…
    „Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona, i ścieramy na tarce o dużych oczkach.” … czyli ścieramy cukinie po wybraniu nasion? 🙂

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: