Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie.
Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie, zostajemy w domu!
Składniki na jeden bochenek:
- 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
- 8 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie łyżeczki soli
- 400 ml ciepłej wody
- łyżka oleju
- opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba do piekarnika, spryskajcie wnętrze (nie sam chleb) zimną wodą. Czynność powtarzajcie co kilka minut.

Zobacz inne przepisy na domowy chleb:
Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną
Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal)
Chleb Pszenny Z Suszonymi Pomidorami
Chleb Żytni Z Prażoną Cebulką (203 Kcal)
Chleb Żytni Z Ziarnami I Płatkami Owsianymi






Czy smarować czymś blaszkę?
Ja mam keksówkę sylikonową i niczym nie smaruję. Zwykłą blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia.
Wystarczy piec tylko 25 minut?
Przepis rewelacja 🙂
U mnie wystarczyło. Ale nie ręczę za każdy piekarnik, należy po prostu obserwować ciasto – jeśli skórka zbrązowieje powinno być upieczone.
Czy po włożeniu do piekarnika należy chleb przykryć?
Można dodać chili lub kurkumę albo pół szklanki mąki żytniej / zmniejszyć ilość pszennej/ . Chlebuś cudo :*
Nie ma takiej potrzeby.
Czy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak, to ile?
Można. Dałabym około 35 g.
Zrobiłam dziś z prażoną cebulką- pycha! Dziękuję za przepis 🙂
Ja mam piecyk gazowy i piecze tylko od dołu to ile trzeba piec
Aż skórka z wierzchu będzie lekko brązowa – jak na zdjęciu. Nie mogę podać dokładnie ile minut, bo w takim piekarniku nie piekłam.
Chlebek palce lizać
jaki powinien być rozmiar blaszki? mam tylko keksówkę o długości 26cm, wystarczy?
Wystarczy. Tak jak napisałam w przepisie, użyłam keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm.
Przepis rewela chlebka już nie było w 5 minut
Chlebek wyszedł przepyszny, delikatny, mięciutki, a z wierzchu chrupki, w ogóle nie zagniatałam, tylko przemieszałam krótko łyżką, dodałam zioła prowansalskie, paprykę słodką, siemię lniane, posypałam mąką… no rewelacja 🙂
Blache można podsypać mąką?
Można
Potwierdzam – super prosty przepis! Już upiekłam 2 chlebki. Walczymy z mężem z covidem. Mąż ma m.in. jadłowstręt i zaburzenia smaku i tylko te chlebki przekonały go do jedzenia. Zaczął jeść i powoli pojawia się siła do walki z chorobą. DZIĘKUJĘ! 🙂
Zdrowia życzę 🙂
Pyszniutki ja dzisiaj zrobiłam dwa dziękuję za przepis 😋🤗
Rewelacyjny przepis. Wypróbowałam już z suchych drożdży jak i z kostki. Znakomity jest sam, czysty, ale dziś dodałam jeszcze do środka pokrojone suszone pomidory z zalewy olejowej, oliwki i pestki dyni. Rewelacja.
Upiekłam na próbę zwykły i super wyszedł, dziś upiekłam drugi , na dno blaszki dałam ziarna dyni, no i teraz to wyszedł rewelacja.. ..