Chleb żytni z ziarnami i płatkami owsianymi

To pierwszy chleb jaki w życiu upiekłam. Zrobiłam go na drożdżach, a nie zakwasie – pomyślałam, że na pierwszy raz nie będę rzucać się na głęboką wodę. Zresztą zakwas robi się kilka dni, a mnie nie chciało się tyle czekać.

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego)
  • 500 ml wody letniej
  • opakowanie świeżych drożdży (50 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka kminku

Przygotowanie
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna, płatki i sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (w okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.
Gdy chleb podrośnie możemy posypać go ziarnami i pieczemy 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200°C .

chleb_ziarna

Print Friendly, PDF & Email