Chili con carne – prosty i szybki przepis

Chili con carne – prosty i szybki przepis
Chili con carne – prosty i szybki przepis

Chili con carne to pyszne danie jednogarnkowe rodem z kuchni teksańskiej, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Podajemy je z ryżem, tortillą lub pieczywem. Przepis jest szybki do zrobienia i mało skomplikowany, więc będzie idealny, kiedy mamy ochotę na smaczne, aromatyczne danie, a nie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni.

 

Składniki na chili con carne:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu (wołowy lub warzywny)
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • 2 czerwone papryczki pepperoni
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, kolendra, pietruszka, ostra papryka lub chili w proszku (jeśli nie lubicie ostrych potraw, można pominąć)

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz passatę pomidorową. Dodajemy również papryki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Chili con carne – prosty i szybki przepis
Chili con carne – prosty i szybki przepis

Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Zupa Gulaszowa Po Zbójnicku

Kociołek Chłopski Z Makaronem – Obiad Jednogarnkowy

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym

Schab Zapiekany Z Warzywami W Sosie Śmietanowo-Musztardowym

Print Friendly, PDF & Email