Zupa gulaszowa po zbójnicku

Zupa gulaszowa po zbójnicku
Zupa gulaszowa po zbójnicku

Zupa gulaszowa po zbójnicku z łopatką wieprzową, boczkiem i fasolą to bardzo pożywne, treściwe i smaczne danie jednogarnkowe, które możemy zaserwować na obiad całej rodzinie głodomorów. Jest prosta i łatwa do zrobienia, więc nie powinna nastręczyć trudności nawet początkującym kucharzom. Ta aromatyczna, gęsta i bardzo mięsna zupa, będzie idealnym posiłkiem w chłodniejsze dni, gdyż wspaniale syci i rozgrzewa.

 

Składniki na zupę gulaszową po zbójnicku:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 250 g niezbyt tłustego boczku (miałam gotowany, ale może też być surowy)
  • 250 g białej fasoli (z puszki)
  • 2 cebule (około 150 g)
  • 2 średnie marchewki (około 150 g)
  • szklanka passaty pomidorowej (250 ml)
  • około 600 ml wody
  • sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, suszona natka pietruszki
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie

Łopatkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim mięso. Boczek i cebule kroimy w kostkę. Marchewki w paski. Fasolę odsączamy z zalewy. Usmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy marchew, zalewamy passatą pomidorową i wodą. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 50 minut, aż mięso z łopatki będzie miękkie. W tym czasie na tej samej patelni, co wcześniej smażyliśmy łopatkę, podsmażamy boczek i cebulę. Następnie składniki przekładamy do garnka z zupą, dodajemy fasolę i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu.

Zupa gulaszowa po zbójnicku
Zupa gulaszowa po zbójnicku

Zobacz inne przepisy na sycące zupy:

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka

Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Print Friendly, PDF & Email