Crumble jabłkowe na gofrach

Moja wariacja na temat crumble jabłkowego z kruszonką z płatków owsianych.

Składniki:

Gofry:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Crumble:

  • dwa średnie jabłka szara reneta
  • szklanka płatków owsianych
  • 20 g masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy żółtka (białka zachowujemy), olej roślinny oraz wodę. Miksujemy mikserem na gładką masę. Do ciasta dodajemy ubite na pianę białka, wmieszamy łyżką lub krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto można odstawić, aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewamy gofrownicę na maksymalną moc. Gofry pieczemy przez około 3 – 5 minut w zależności od mocy gofrownicy.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki wody i łyżkę cukru, przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Następnie odkrywamy i smażymy chwilkę, aż wchłonie się większość soku.
Na tej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami cukru i dodajemy płatki owsiane. Mieszamy, aż się ładnie połączą i smażymy do zarumienienia.
Na gofry wykładamy jabłka i posypujemy je kruszonką z płatków owsianych.

crumble

Print Friendly, PDF & Email