Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym, cebulą i dwoma rodzajami sera to pyszna, bogata i zdrowa wersja fast-foodu. Te z budek mogą się przed nimi schować. Robi się je prosto i szybko, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, gdyż nikt im się nie oprze. Stanowią świetną przekąskę na imprezie, goście na pewno będą zachwyceni.

Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym:

  • 3 półbagietki (może być też jedna czy dwie długie)
  • 300 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej)
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 100 g sera żółtego (gouda)
  • 100 g sera grana padano lub innego twardego
  • spora cebula (biała czy inaczej czosnkowa)
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, czosnek suszony, rozmaryn, ostra papryka

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Wlewamy do niego passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość dusimy kilka minut, następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mieszamy ze startym serem żółtym. Wierzchy bagietek ścinamy i wydrążamy trochę miąższu, aby utworzyło się zagłębienie (resztki pieczywa można wysuszyć, zetrzeć na tarce i wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy mięsem mielonym, na wierzchu układamy cebulę, całość posypujemy grana padano. Bagietki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy jakieś 15 minut (do momentu, aż ser się roztopi). Grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

Zapiekanki Z Pieczarkami

Zapiekanka Tostowa Z Szynką I Sosem Pomidorowym

Bułki Faszerowane Mięsem I Pieczarkami

Zapiekany Chleb W Kratkę

Zapiekanka Z Chleba Tostowego

Print Friendly, PDF & Email