Jednogarnkowe spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Bardzo proste i szybkie danie, które przygotujemy na jednej patelni. Jednogarnkowe spaghetti to idealny pomysł na obiad dla początkujących, czy zabieganych kucharzy.

Składniki:

  • około 350 g makaronu spaghetti
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wody
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 pomidory malinowe
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju lub oliwie przysmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy przez około 10 minut, aż lekko zbrązowieje. Na patelnię dodajemy przełamany na pół makaron, wlewamy wodę, passatę pomidorową, przyprawy oraz obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę pomidory. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut, aż makaron uzyska pożądaną miękkość.

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze

  1. Witam,
    Proszę zaznaczyć, że makaron przed ugotowaniem trzeba umyć!!! Na żadnym blogu nikt tego nie napisał! W Galileo zaznaczyli to dosyć dosadnie (inaczej danie będzie miało posmak skrobi!). Pozdrawiam 🙂

  2. Nie, nie trzeba. Nie ma posmaku skrobi, wystarczy mieć dobry makaron.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: