Kolorowa sałatka z makaronem, szynką i ogórkiem

Moje ostatnie spotkanie z makaronem w kształcie ryżu skończyło się na tym, że makaron trochę się rozgotował, przez co sałatka nie była zbyt smaczna. Dałam sobie więc na długi czas z nim spokój, dopiero teraz przy porządkach w szafce przypomniałam sobie, że mam jeszcze pół paczki, więc zaryzykowałam drugie podejście. Tym razem nie gotowałam go wg instrukcji na opakowaniu – 10 min, tylko odcedziłam trochę wcześniej. Wyszedł al dente i tym razem sałatka szybko znikła ze stołu 😉

Składniki:

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu (lub innego drobnego)
  • 6-7 kawałków papryki konserwowej
  • ogórek świeży
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • 200 g szynki konserwowej
  • czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą. Paprykę, ogórka, cebulę, pomidory i szynkę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz majonez. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.

salatka_makaron_ryz

Print Friendly, PDF & Email