Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty

Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty
Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty

Kruche faworki na śmietanie, pełne pęcherzyków powietrza i delikatne to pyszne przekąski przygotowywane w czasie karnawału i na Tłusty Czwartek. Z tego sprawdzonego przepisu, który znalazłam w książce kucharskiej z lat 70. i lekko zmodyfikowałam zawsze wychodzą pyszne i rozpływające się w ustach chrusty. Robi się je stosunkowo szybko i nie powinny nastręczać większych trudności, jedyną niedogodnością może być długie wyrabianie ciasta, które trzeba dobrze napowietrzyć.

Składniki na kruche faworki na śmietanie (około 48 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej typ 500 (około 1.5 szklanki)
  • 4 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka jajek o rozmiarze L
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka spirytusu
  • około 0,5 litra oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy śmietanę, żółtka, sól, masło, spirytus i łyżeczkę cukru pudru. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą i ciasto będzie zwarte, przekładamy je na stolnicę i lekko podsypujemy mąką. Wyrabiamy je jeszcze przez kilka minut zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło. Następnie bierzemy wałek i uderzamy nim ciasto rozpłaszczając je. Następnie ciasto składamy na pół i znowu uderzamy. Postępujemy tak około 10 razy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na dwa kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek (jak na pierogi). Można delikatnie podsypać mąką, ale staramy się jej używać jak najmniej. Następnie ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach około 8x3cm (albo jakie nam tylko pasują). Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec.

W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej przez kilka minut, aby osiągnął temperaturę około 180 C. Jeśli nie mamy termometru, aby to sprawdzić, na olej wrzucamy kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie się smażyć i po 3-4 sekundach wypłynie na powierzchnię, znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę. Na olej wrzucamy partiami faworki i smażymy około 2 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy kolejne 2 minuty (aż nabiorą ładnego, lekko brązowego koloru).

Faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty
Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze

Pączki mięciutkie i puszyste – tradycyjny przepis ze starego zeszytu

Faworki z piekarnika

Mini pączki z serka homogenizowanego (104 kcal)

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Print Friendly, PDF & Email