Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę

Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę
Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę

Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego to błyskawiczna do zrobienia i bardzo smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Można je podać zarówno „na sucho”, jak i z jakimś dipem np. z suszonych pomidorów.

Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoba nieobeznana w kuchni, ponadto robi się je w kilka minut, potem wystarczy upiec w piekarniku i gotowe. Łatwość przygotowania i pyszny smak, tworzy z nich idealną przekąskę. Jeśli macie kilku gości, nawet się nie zastanawiajcie, tylko od razu przygotujcie je z podwójnej porcji.

 

Składniki na paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki bazylii
  • 1 jajko

 

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Posmaruj je połową roztrzepanego widelcem jajka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozsmaruj równomiernie na cieście. Ciasto posyp również ziołami prowansalskim, bazylią i pokruszoną na bardzo małe kawałki fetą.

Ciasto złóż na pół, równoległe do dłuższego boku. Delikatnie je rozwałkuj, dociskając obie części do siebie. Ciasto pokrój nożem na około 3 cm paski. Każdy pasek skręć kilka razy, tworząc spiralę i ułóż w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmaruj resztą roztrzepanego jajka.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 220 C i piecz przez około 20 minut (aż się zarumienią) a trybie góra-dół. Po upieczeniu paluszki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzania.

Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę
Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę

 

Zobacz inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego:

Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Wiejskie pizzerinki z ciasta francuskiego – proste i pyszne przekąski

 

Print Friendly, PDF & Email