Ślimaczki drożdżowe jak pizza to bardzo smaczne wypieki, które można podać na imprezie czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno nie są najgorsze. Można je podać z sosem czosnkowym, ketchupem czy sosem pomidorowym.
Takie ślimaczki można nadziać dowolnym nadzieniem, które będzie zawierać wasze ulubione składniki. Jak dla mnie z salami, serem żółtym, kukurydzą i oliwkami smakują wyśmienicie!
Składniki na ślimaczki drożdżowe jak pizza:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 250 ml wody
- opakowanie suchych drożdży (około 8 g)
- jajko rozmiar L
- 50 ml oleju
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 150 g sera żółtego
- 100 g salami
- mała puszka kukurydzy
- około 100 g oliwek zielonych
- około pół szklanki ketchupu
- oregano
Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól u cukier. Do mąki wlewamy resztę ciepłą wodę i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).
W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser żółty ścieramy na tarce, salami kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy, oliwki kroimy w plastry.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Nakładamy na nie równomiernie salami, oliwki, kukurydzę i ser żółty. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku.
Każdy rulon kroimy na ślimaczki i grubości około 3 cm. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół
Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słono:
Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe
Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami
Meksykańskie pierożki drożdżowe
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą
Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem
Zostaw odpowiedź