Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe
Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Calzone z mięsem i pieczarkami to pyszne i sycące pierogi drożdżowe, które podajemy na ciepło na obiad, czy kolację. Jeden taki pieróg z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Mięso mielone, pieczarki, suszone pomidory i ser żółty zamknięte w cieście drożdżowym jak na pizzę to połączenie, które nie może źle smakować.

Calzone świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub czosnkowego. Jeśli nie zjemy ich od razu po upieczeniu można je potem odgrzać w mikrofalówce.

 

Składniki na calzone z mięsem i pieczarkami (4 sztuki):

Ciasto:

    • 330 g mąki pszennej typ 550
    • 180 ml wody
    • łyżeczka suchych drożdży
    • pół łyżeczki cukru
    • pół łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 300 g mięsem mielonego wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • niewielka cebula
  • 5-6 plastrów suszonych pomidorów w oleju
  • oregano, czosnek suszony, ostra papryka, sól, pieprz

 

Dodatkowo: jajko do posmarowania, oregano czy inne zioła do posypania

 

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i suche drożdże. Do mąki wlewamy również ciepłą (ale nie gorącą) wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).

W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich cały sok. Pieczarki odstawiamy, a na tej samej patelni podsmażamy najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy, rozdrabniając dokładnie łopatką, aż nabierze brązowego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

Mięso mieszamy z pieczarkami, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, startym serem żółtym i przyprawami.

Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na środku każdego koła nakładamy farsz z pieczarek i mięsa. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Pierogi odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia (około 20- 25 minut).

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe
Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

 

Zobacz inne przepisy na ciasto drożdżowe z farszem na słono:

Trójkąty drożdżowe o smaku pizzy – super przekąski

Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami

Meksykańskie pierożki drożdżowe

Calzone – pizza w kształcie pieroga

Pierogi drożdżowe z serem i pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email