Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” jest pyszna, efektowna i kolorowa. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, imprezy, czy zwykłą kolację. Składa się z sałatki jajecznej, warstwy ze smażonej piersi kurczaka, papryki konserwowej i kukurydzy oraz sałaty lodowej z sosem majonezowym na wierzchu. Całość tworzy bardzo smaczne zestawienie.
Składniki na sałatkę warstwową „Trzy Smaki”:
Warstwa jajeczna:
- 5 jajek
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżki cebulek marynowanych (100 g)
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Warstwa z kurczakiem
- puszka kukurydzy
- duża pierś z kurczaka + papryka ostra, przyprawa czosnek staropolski, pieprz ziołowy, sól
- 4 połówki papryki konserwowej
- łyżka ketchupu
Warstwa z sałatą
- pół główki sałaty lodowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 2 łyżki słonecznika
Przygotowanie
Warstwa jajeczna
Jajka ugotuj na twardo, czyli przez około 7 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je wkładając do zimnej wody na kilkanaście minut, następnie obierz i pokrój w kostkę. Ser żółty również pokrój w kostkę. Cebulki odsącz dokładnie z zalewy na ręczniku papierowym i każdą przekrój na pół.
Jajka, ser i cebulki wymieszaj z majonezem i przyprawami.
Warstwa z kurczakiem
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz ją przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Po tym czasie podsmaż na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Kurczaka odstaw do wystudzenia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Paprykę konserwową pokrój w paski. Kurczaka wymieszaj z papryką i ketchupem.
Kukurydzę odsącz dokładnie z zalewy.
Warstwa z sałatą
Sałatkę porwij na małe kawałki lub pokrój plastikowym nożem. Majonez, musztardę, jogurt, miód i przyprawy wymieszaj ze sobą. Słonecznik upraż na suchej patelni.
Złożenie sałatki
W dużej przezroczystej salaterce układaj kolejno:
połowę warstwy jajecznej
połowę kukurydzy
kurczaka z papryką
połowę kukurydzy
połowę warstwy jajecznej
sałatę
sos majonezowy
słonecznik.
Zostaw odpowiedź