Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” – z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” - z kurczakiem i jajkiem
Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” - z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” jest pyszna, efektowna i kolorowa. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, imprezy, czy zwykłą kolację. Składa się z sałatki jajecznej, warstwy ze smażonej piersi kurczaka, papryki konserwowej i kukurydzy oraz sałaty lodowej z sosem majonezowym na wierzchu. Całość tworzy bardzo smaczne zestawienie.

 

Składniki na sałatkę warstwową „Trzy Smaki”:

 

Warstwa jajeczna:

  • 5 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • 4 łyżki cebulek marynowanych (100 g)
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

 

Warstwa z kurczakiem

  • puszka kukurydzy
  • duża pierś z kurczaka + papryka ostra, przyprawa czosnek staropolski, pieprz ziołowy, sól
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • łyżka ketchupu

 

Warstwa z sałatą

  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słonecznika

 

Przygotowanie

Warstwa jajeczna

Jajka ugotuj na twardo, czyli przez około 7 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je wkładając do zimnej wody na kilkanaście minut, następnie obierz i pokrój w kostkę. Ser żółty również pokrój w kostkę. Cebulki odsącz dokładnie z zalewy na ręczniku papierowym i każdą przekrój na pół.

Jajka, ser i cebulki wymieszaj z majonezem i przyprawami.

Warstwa z kurczakiem

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz ją przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Po tym czasie podsmaż na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Kurczaka odstaw do wystudzenia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Paprykę konserwową pokrój w paski. Kurczaka wymieszaj z papryką i ketchupem.

Kukurydzę odsącz dokładnie z zalewy.

Warstwa z sałatą

Sałatkę porwij na małe kawałki lub pokrój plastikowym nożem. Majonez, musztardę, jogurt, miód i przyprawy wymieszaj ze sobą. Słonecznik upraż na suchej patelni.

Złożenie sałatki

W dużej przezroczystej salaterce układaj kolejno:

połowę warstwy jajecznej

połowę kukurydzy

kurczaka z papryką

połowę kukurydzy

połowę warstwy jajecznej

sałatę

sos majonezowy

słonecznik.

Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” - z kurczakiem i jajkiem
Sałatka warstwowa „Trzy Smaki” – z kurczakiem i jajkiem

Zobacz inne przepisy na warstwowe sałatki:

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą – na co dzień i od święta

Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem – niezawodny przepis

Warstwowa sałatka z brukselką, sałatą i serem żółtym

Nietuzinkowa sałatka warstwowa

Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem

Print Friendly, PDF & Email