Śledzie na obiad

Śledzie na obiad
Śledzie na obiad

Śledzie na obiad to sałatka śledziowa, którą podajemy z ziemniakami z wody na postny obiad. Są bardzo smaczne, można je również podać bez ziemniaków jako pyszną przystawkę.

Składniki na śledzie na obiad:

  • 0,5 kg płatów śledzi solonych lub w zalewie octowej
  • 4 ogórki kiszone (konserwowe też mogą być)
  • średnia cebula
  • małe kwaśne jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 180 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Śledzie podajemy z ziemniakami z wody.

Śledzie na obiad
Śledzie na obiad

Zobacz inne przepisy na jarskie obiady:

Krokiety Ziemniaczane Z Pieczarkami

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Ryba W Cieście Curry

Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami

Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym

Najlepsze Śledzie W Śmietanie

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie na obiad
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)