Pączki w 15 minut z ricottą są pyszne, wilgotne i puszyste, a przygotowuje się je błyskawicznie i bardzo prosto. Jeśli nie macie czasu ani ochoty na przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach, będą stanowić smakowitą alternatywę. Sprawdzą się jako deser nie tylko na Tłusty Czwartek.
Składniki pączki w 15 minut ( około 14 sztuk):
- 160 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki)
- 250 g sera ricotta
- 3 jajka rozmiar L
- 50 g cukru (około 4 łyżki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu migdałowego
- szczypta sody
- szczypta soli
- około 400 ml oleju do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpoczynamy od rozgrzania małej patelni lub w rondelku na średniej mocy palnika do temperatury około 175 C. Jeśli nie mamy jak tego zmierzyć, najlepiej wrzucić do tłuszczu kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę.
W czasie kiedy olej będzie się rozgrzewał, przygotowujemy pączki. Jajka wbijamy do miski i ucieramy na jasną i puszystą masę przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ucierania dodajemy cukier. Następnie dodajemy aromat migdałowy i ricottę. Miksujemy na małych obrotach przez chwilę, następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Miksujemy krótko, do połączenia się składników.
Dwoma łyżkami namoczonymi w oleju nabieramy porcje ciasta, które będzie dość luźne. Ciasto przekładamy na rozgrzany olej. Nie muszą wyjść idealne kuleczki, co przy takiej konsystencji ciasta będzie trudne do osiągnięcia. Pączki smażymy partiami po kilka sztuk na złoty kolor po około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.
Fajne mini pączusie 😉