Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad

Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad
Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad

Zupa zbójnicka to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom nie jest wcale ciężka ani wysokokaloryczna, za to pełna warzyw, z odrobiną wędzonego boczku dla smaku. Można ją podać z pajdą świeżego chleba lub bagietką.

 

Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje):

  • 400 g mięsa z piersi lub uda indyka
  • 150 g boczku wędzonego
  • średniej wielkości marchew
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka

 

Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy przez kilka minut, następnie zalewamy wodą lub bulionem, patelnię nakrywamy pokrywką i mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut).

Kiedy mięso będzie miękkie, przekładamy je do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, a kiedy się trochę wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebulę się zarumieni.

Składniki dorzucamy na garna z zupą i mieszamy. Zupę kosztujemy, doprawiamy ewentualnie jeszcze raz do smaku i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad
Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad

 

Zobacz inne przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe:

Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad

Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis

 

Print Friendly, PDF & Email