Pieczeń z piersi indyka z żurawiną

Podajemy na ciepło lub zimno. My zjedliśmy na zimno jako pyszną wędlinę do pieczywa.

Składniki:

    • ok 1 kg piersi indyka
    • 100 g żurawiny
    • sól, pieprz
    • papryka słodka i ostra
    • zioła prowansalskie, majeranek, tymianek,
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 dag sera żółtego
    • pół łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka cukru
    • olej
    • wykałaczki

Przygotowanie
W mięsie nacinamy sporą kieszonkę.  Posypujemy solą, pieprzem i ziołami, papryką i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na minimum godzinę, ale najlepiej na całą noc. Do żurawiny dodajemy starty ser, cukier i mąkę ziemniaczaną.  Mieszamy. Mieszankę wkładamy do kieszonki w mięsie.  Otwór spinamy wykałaczkami.  Mięso podlewamy łyżką oleju i zawijamy ponownie w folię aluminiową.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny.

pieczen

Print Friendly, PDF & Email