Sałatka z wątróbką

Talerz pyszności, które mogłabym jeść codziennie.

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • mix sałat, albo pół główki sałaty lodowej
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki zielone
  • młode ziemniaczki (dałam mrożone)
  • ogórek zielony

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku lub frytkownicy. Składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki, pomidory przekrawamy na pół. Warzywa mieszamy i wykładamy na talerze. Na nich układamy wątróbkę i ziemniaczki. Całość polewamy sosem.

salatka_watrobka

Print Friendly, PDF & Email