Makaron z młodą kapustą a’la łazanki (378 kcal)

Przepis na pyszne danie jednogarnkowe z makaronem, kapustą, kiełbasą i pieczarkami. Danie szybkie w przygotowaniu i do tego dość lekkie – porcja 390 g zawiera tylko 378 kcal. Aby było zdrowsze, można użyć makaronu pełnoziarnistego.

Składniki (4-5 porcji):

  • 300 g makaronu (u mnie świderki)
  • 3 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 cebule
  • główka młodej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, papryka wędzona

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju al dente. Kapustę szatkujemy, układamy w garnku, zalewamy szklanką wody, solimy i dusimy do miękkości. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy, aż odparuje z nich woda. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Dodajemy również makaron, posiekany koperek i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.

lazanki_kapusta