Kalafior Marinara z piekarnika to bardzo prosta przekąska, która będzie świetnym dodatkiem do obiadu, pieczonych mięs, ryb czy dań z grilla. Takie danie można również podawać samodzielnie na lekką kolację czy jako przekąskę na imprezie.
Jak zrobić kalafior Marinara z piekarnika?
Kalafiora dzielimy na kawałki i pieczemy w piekarniku. W czasie pieczenia przygotowujemy sos pomidorowy. Następnie kalafiora smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym i zapiekamy jeszcze chwilę.
Składniki na kalafior Marinara z piekarnika:
- średniej wielkości kalafior
- szklanka sosu marinara
- 150 g sera żółtego
- sól
- 2 łyżki oleju
- pęczek szczypioru
Sos Marinara:
- szklanka passaty pomidorowej, pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów zmiksowanych na papkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano suszone
- garść liści bazylii
Przygotowanie
Z umytego kalafiora obcinamy liście i wystający kawałek głąba. Kalafior przekrawamy na pół, tak aby cięcie przeszło przez głąb. Następnie warzywo kroimy na ćwiartki i ósemki. Jeśli każde cięcie będzie szło przez głąb, to kalafior nie rozpadnie się na mniejsze części.
Kawałki kalafiora przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i smarujemy olejem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 30 minut.
W międzyczasie robimy sos. W małym garnku lub rondelku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Następnie wlewamy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wszystkie przyprawy prócz świeżej bazylii oraz cukier i sok z cytryny i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną drobno bazylię i mieszamy.
Blaszkę wyjmujemy z piekarnika. Kawałki kalafiora smarujemy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika kalafior posypujemy posiekanym szczypiorem.
Zostaw odpowiedź