Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki jest sycąca, rozgrzewająca, gęsta i bardzo smaczna. W smaku bardzo przypomina tradycyjne flaczki, ale z dodatkową nutą pieczarek. Jeśli ktoś ma problem z konsumpcją krowiego żołądka, to jest dla niego bardzo dobrą alternatywą. Do przygotowania zupy zamiast mięsa kurczaka, można wykorzystać również indyka. Zupę podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem.
Składniki na zupę z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki (wychodzi około 6 dużych porcji):
-
- 4 duże udka z kurczaka (około 1 kg)
-
- 400 g pieczarek
-
- niewielka cebula
-
- 2 średnie marchewki
-
- pietruszka
-
- kawałek selera
-
- kawałek pora
-
- około 2 łyżki sosu sojowego
-
- pół łyżeczki papryki słodkiej
-
- po kilka liści laurowych, ziela angielskiego
-
- szczypta gałki muszkatołowej
-
- czubata łyżka majeranku
-
- sól, pieprz do smaku
-
- łyżka masła
-
- łyżka mąki
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.
Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, podsmażone pieczarki i przyprawy. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dolewamy wody. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.
lubię takie zupy
LUBIE FLACZKI