Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis

Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis
Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis

Tajska zupa z kurczakiem to szybkie i proste do zrobienia danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Pierś z kurczaka, makaron noodle, warzywa, mleko kokosowe i przyprawa curry tworzą niezapomnianą kompozycję, która podbije wasze kubki smakowe. Taka zupa jest intensywna w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki na tajską zupę z kurczakiem:

    • spora pierś z kurczaka (około 400 g)
    • pół puszki kukurydzy
    • średniej wielkości marchew
    • czerwona papryka
    • 100 g makaronu noodle
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • puszka mleka kokosowego (400 ml)
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka przyprawy curry, papryka ostra, sól, pieprz
    • kilka gałązek kolendry do posypania

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marchew i paprykę również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej pierś z kurczaka. Następnie dodajemy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej smażymy. Po kilku minutach wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie składniki przekładamy do garnka (jeśli mamy dużą patelnię, nie trzeba tego robić), zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy makaron pokruszony na mniejsze kawałki, kukurydzę i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż makaron będzie miękki. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną kolendrą (można tez posypać szczypiorkiem).

Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis
Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis

Zobacz inne przepisy na potrawy z curry:

Szybki kurczak curry z warzywami

Ryba w cieście curry

Jajka w sosie musztardowym z curry

Kurczak curry z brzoskwiniami

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry

Print Friendly, PDF & Email