Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad
Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Kurczak zapiekany w jogurcie z warzywami to szybki do zrobienia przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, który nie wymaga wiele pracy. Pierś wychodzi soczysta i mięciutka, a sos jogurtowy kremowy i lekko kwaskowaty. Kurczaka podajemy z ryżem, makaronem czy kaszą i ulubioną surówką.

Składniki na kurczaka zapiekanego w jogurcie:

    • 750 g piersi z kurczaka
    • średniej wielkości por
    • średniej wielkości marchew
    • łyżka musztardy
    • 2 ząbki czosnku
    • 400 g jogurtu naturalnego
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 200 g sera żółtego
    • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek w plastry grubości około 2-3 cm. Do sporej miski wlewamy jogurt, dodajemy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy piersi z kurczaka i mieszamy, aby każdy kawałek był dokładnie oblepiony jogurtem. Kurczaka odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Pora kroimy w plastry, marchew w cienkie paski. Warzywa dodajemy do kurczaka z jogurtem i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut z termoobiegiem.

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad
Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Zobacz inne szybkie przepisy na pierś z kurczaka:

Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad

Szybki kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie pieczarkowym – szybki przepis na obiad

Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)