Zupa porowa z pieczarkami

Przepis na pyszną i szybką zupę porową z pieczarkami i serkiem topionym. Podajemy z grzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%.

Składniki:

  • duży por
  • cebula
  • ok 250 g pieczarek
  • serek topiony śmietankowy (taki prostokątny)
  • ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa
  • masło
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy jeszcze około 5 minut.

zupa_por_peczarki

Print Friendly, PDF & Email