Makaron z pesto brokułowo-pietruszkowym i łososiem

Makaron z zielonym pesto i wędzonym łososiem to danie idealne na lunch do pracy, czy szybki obiad. Nadmiar pesto można zamrozić, potem wystarczy ugotować makaron i obiad gotowy.

Składniki:

  • ok 200 g ulubionego makaronu
  • 200 g wędzonego łososia
  • ser wędzony

Pesto

  • spory pęczek pietruszki
  • brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 3 łyżki ziaren słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy jeszcze trochę wody.
Makaron i łososia przekładamy do jednego naczynia i dodajemy pesto. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie.  Makaron nakładamy na talerze i posypujemy startym serem.

makaron_brokul