Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

Ciasto:

  • 8 g drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, aż odparuje sok, następnie dodajemy kapustę i przyprawiamy. Smażymy jeszcze 3-4 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i kroimy w prostokąty. Na środek każdego prostokąta nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy boki. Prostokąty kroimy ukośnie na około 7 cm paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Można posmarować rozmąconym białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

paszteciki_kapusta

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: