Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami to pyszne drożdżowe co nieco, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, albo jako dodatek do zupy, zwłaszcza do barszczu czerwonego. Są mięciutkie i puszyste, nawet 2-3 dni po upieczeniu.

Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 50 sztuk):

Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej
    • 25 g świeżych drożdży
    • 200 ml mleka
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli

Farsz:

    • 400 g kiszonej kapusty
    • 1 duża cebula
    • 250 g pieczarek
    • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • sól, pieprz do smaku

Ponadto:

jajko do posmarowania ciasta,

mak, sezam, czarnuszka do posypania

 

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Następnie odcedzamy, wybieramy ziarna ziela angielskiego i liście i odstawiamy.

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie na patelnię dodajemy kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, olej, i resztę ciepłego mleka. Dodajemy rozczyn i całość wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt lepić do ręki, podsypujemy je mąką. Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy na kule wielkości mandarynki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na prostokąty wykładamy farsz i rozsmarujemy równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Paszteciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem albo innymi ziarnami (nie jest to konieczne). Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na paszteciki:

Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Paszteciki z kapustą i grzybami

Print Friendly, PDF & Email