Domowy sos chiński z ryżem i warzywami

Przepis na sos chiński do gotowej mrożonki warzyw chińskich, którą można kupić w każdym markecie. Sos o wiele smaczniejszy niż te z torebki, o lekko słodkim smaku.

Składniki:

Sos:

  • płaska łyżeczka imbiru (przyprawa lub świeży drobno starty)

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • szczypta kuminu (można pominąć)

  • sól, pieprz

  • szczypta papryki ostrej

  • 2 płaskie  łyżeczki cukru

  • łyżeczka curry

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 4 łyżki octu winnego z jabłek

  • łyżka mąki

  • szklanka bulionu (najlepiej domowy, ale można również dać kostkę rosołową drobiową)

Ponadto:

  • dwie torebki ryżu

  • pierś z kurczaka

  • mrożonka warzyw chińskich (albo świeże: marchew, papryka, por, pędy bambusa, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie)

 

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Składniki na sos łączymy (prócz mąki) i mieszamy dokładnie. Przelewamy do rondelka gotujemy kilka minut co jakiś czas mieszając. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami gotującego się sosu i dopiero wtedy wlewamy ją do rondelka. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Sos dodajemy do kurczaka i warzyw. Ryż wykładamy na talerze i polewamy go sosem z warzywami.

Print Friendly, PDF & Email