Tosty francuskie z piekarnika z szynką, serem i warzywami robi się bardzo szybko i prosto, a smakują i wyglądają wybornie. To świetny pomysł na pyszne śniadanie albo kolację na bogato. Myślę, że nawet największe niejadki się skuszą.
Składniki na tosty francuskie z piekarnika (3 porcje):
-
- 12 kromek chleba tostowego (dałam pełnoziarnisty)
-
- 3 jajka (XL)
-
- około 200 g szynki lub schabu parzonego
-
- pół papryki czerwonej
-
- pomidor
-
- 2-3 dymki ze szczypiorkiem
-
- 200 g sera żółtego
-
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie
Wędlinę kroimy w paski. Szczypiorek z cebulą drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w plastry, paprykę w paski. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z ziołami i przyprawami. Trzy kromki chleba tostowego obtaczamy z obu stron w jajku i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na nich układamy po 1/3 szynki, papryki, pomidora, szczypioru i sera żółtego. Składniki nakrywamy kolejną kromką obtoczoną w jajku. Czynność powtarzamy, aż ułożymy trzy wieże powstałe z czterech kromek chleba tostowego każda. Tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 25 minut.
Zostaw odpowiedź