Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie
Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Tosty francuskie z piekarnika z szynką, serem i warzywami robi się bardzo szybko i prosto, a smakują i wyglądają wybornie. To świetny pomysł na pyszne śniadanie albo kolację na bogato. Myślę, że nawet największe niejadki się skuszą.

Składniki na tosty francuskie z piekarnika (3 porcje):

    • 12 kromek chleba tostowego (dałam pełnoziarnisty)
    • 3 jajka (XL)
    • około 200 g szynki lub schabu parzonego
    • pół papryki czerwonej
    • pomidor
    • 2-3 dymki ze szczypiorkiem
    • 200 g sera żółtego
    • zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka

 

Przygotowanie

Wędlinę kroimy w paski. Szczypiorek z cebulą drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w plastry, paprykę w paski. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z ziołami i przyprawami. Trzy kromki chleba tostowego obtaczamy z obu stron w jajku i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na nich układamy po 1/3 szynki, papryki, pomidora, szczypioru i sera żółtego. Składniki nakrywamy kolejną kromką obtoczoną w jajku. Czynność powtarzamy, aż ułożymy trzy wieże powstałe z czterech kromek chleba tostowego każda. Tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 25 minut.

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie
Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

 

Zobacz inne przepisy na tosty:

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Tosty z boczkiem i jajkiem sadzonym – najlepszy pomysł na śniadanie

Tosty hawajskie – przepis na tosty z ananasem

Tosty z jajkiem sadzonym – pyszne śniadanie

Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym

Jajecznica na tostach

Print Friendly, PDF & Email