Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie to wyjątkowy przepis na bardzo smaczne danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Powstaje z ogólnodostępnych składników, które kupicie w każdym sklepie.

Kawałki smażonej ryby w panierce z podsmażonymi warzywami, a całość zalana pomidorową zalewą z dobrze wyczuwalną nutą słodyczy to kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe.

Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie:

  • 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę)
  • średniej wielkości czerwona papryka
  • cebula (może być czerwona)
  • 5 ogórków konserwowych
  • średniej wielkości marchew

 

Panierka do ryby:

  • sok z połówki cytryny
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

 

Zalewa:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 łyżek octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie

Filety oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, następnie kroimy na paski szerokości około 4 cm. Dłuższe paski przekrawamy na pół. Każdy pasek obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Rybę układamy na patelni z rozgrzaną warstwą (około 1 cm) oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez chwilę, następnie dokładamy marchew. Po kolejnych 3-4 minutach dokładamy paprykę. Warzywa smażymy do miękkości, na koniec dodajemy ogórki i mieszamy.

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolity płyn.

W dużej misce układamy warstwowo: ryba, warzywa, ryba i warzywa. Wlewamy zalewę pomidorową. Całość odstawiamy do wystudzenia, następnie odkładamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin.

 

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie

 

Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie:

Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami

Ryba po japońsku – przepis na rybę w zalewie pomidorowej

Ryba marynowana w occie

 

Print Friendly, PDF & Email