Ryba marynowana w occie

Przepis na pyszną rybę w marynacie octowej.

Składniki:
• 1 kg filetów ryby – u mnie mintaj
• sok z połówki cytryny
• sól, biały pieprz
Panierka
• 3 jajka
• mąka
• bułka tarta
• olej do smażenia
Marynata
• 0,5 szklanki octu
• 4 szklanki wody
• 3 łyżki cukru
• płaska łyżka soli
• 2 cebule

Przygotowanie
Filety kroimy na 2-3 kawałki każdy, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie rybę obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy w szklanym naczyniu. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i układamy na rybie. Składniki marynaty zagotowujemy i od razu zalewamy nią rybę, wystudzamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Przed podaniem można odlać marynatę.

ryba_marynowana

Print Friendly, PDF & Email