Ryba marynowana w zalewie octowej

Ryba marynowana w zalewie octowej
Ryba marynowana w zalewie octowej

Ryba marynowana w zalewie octowej to pyszna propozycja na przekąskę podczas świąt czy wszelkiego rodzaju imprez. Zachwyci każdego miłośnika ryb i octowych przetworów. Zalewa octowa nie jest zbyt mocna, ale dość wyrazista – dla mnie taka w sam raz. Rybę można przechowywać w lodówce przez około tydzień.

Jak przygotować rybę w occie?

Filety rybne kroimy na kawałki, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki marynaty. Rybę przekładamy np. do słoików, zalewamy płynem i odstawiamy przynajmniej na dobę. Całość jest banalnie prosta do zrobienia.

 

Składniki na rybę marynowaną w zalewie octowej:

  • 500 g filetów z ulubionej ryby (dałam mintaja)
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Marynata:
• 0,5 szklanki octu (szklanka ma 220 ml)
• 2 szklanki wody
• 2 łyżki cukru
• płaska łyżeczka soli
• 1 duża cebula
• 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

 

Przygotowanie

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie rybę kroimy na kilku centymetrowe kawałki i obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej.

Smażymy z obu stron na patelni z rozgrzaną 1 cm warstwą oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Usmażoną rybę układamy w szklanym naczyniu (słoiku albo misce).

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do rondelka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cebulę, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy rybę. Całość odstawiamy do wystudzenia, a kiedy będzie zimne wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Ryba marynowana w zalewie octowej
Ryba marynowana w zalewie octowej

Zobacz inne przepisy na przekąski rybne:

Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie

Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal)

Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno

Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami

Ryba po japońsku – przepis na rybę w zalewie pomidorowej

Print Friendly, PDF & Email