Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis
Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Puszysty sernik na herbatnikach jest bardzo delikatny, kremowy i wilgotny. Polewa czekoladowa stanowi pyszne uzupełnienie masy serowej. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto robi się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli wykorzystujemy gotowy ser do sernika z wiaderka. Taki sernik świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świątecznym stole.

Składniki na puszysty sernik na herbatnikach:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka)
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 40 g każdy)
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 120 ml oleju ( ponad pół szklanki)
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego (lub innego)
  • około 150 g herbatników

 

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek mleka

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.

Żółtka ubijamy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy połowę sera, wsypujemy budynie i miksujemy do połączenia się składników. Cały czas miksując, cienką stróżką wlewamy olej i aromat pomarańczowy. Następnie wlewamy mleko. Na koniec dodajemy resztę twarogu. Do masy przekładamy białka i mieszamy za pomocą łyżki.

Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Na ostatniej od dołu półce piekarnika układamy blaszkę czy miseczkę z około 0,5 litra wody. Na środkowej półce układamy blaszkę z sernikiem. Pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Jeśli sernik zacznie się robić na górze zbyt brązowy, włączamy tylko dolną grzałkę.

Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto może lekko opaść lub popękać, ale nie ma to znaczenia, gdyż polewa czekoladowa przykryje niedoskonałości.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i mleko podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto.

 

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis
Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Zobacz inne przepisy na sernik:

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

Sernik bez sera na kruchym cieście

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Aksamitny sernik z bezą

Print Friendly, PDF & Email