Klopsiki z piekarnika

Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu klopsiki pieczone w piekarniku. Możemy je podać z dowolnym sosem na obiad albo zjeść na zimno np. z dipem pomidorowym jako przystawkę.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • ok 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej pietruszki

Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy musztardę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, pietruszkę i bułkę tartą. Ugniatamy na jednolitą masę i formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na natłuszczonej blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 stopni.

pulpety_piekarnik

Print Friendly, PDF & Email