Aksamitny sernik z bezą

Przepis na pieczony sernik z białego sera i ricotty z rodzynkami i żurawiną. Sernik jest puszysty, nie opada i nie pęka. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości, gdyż wbrew obiegowej opinii pieczenie sernika wcale nie jest trudne.

Składniki:

Warstwa serowa:

  • 500 g białego sera (trzykrotnie mielony z twarogu półtłustego)
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietany 30%
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Ponadto:

  • pół paczki okrągłych biszkoptów (można pominąć)

Przygotowanie
Do miski wykładamy biały ser, ricottę i żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy cukier i mąkę. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Dodajemy również rodzynki i żurawinę. Mieszamy łyżką, aż śmietana połączy się z serem. Na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy (śr. ok 21 cm) układamy biszkopty. Na nie wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy ok. 60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Następnie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Masę wykładamy na upieczony sernik. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i kiedy trochę ostygnie, dopiero wyjmujemy z piekarnika.

sernik

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: