Calzoncini z salsą pomidorową

Dzisiaj przepis na mini calzone, czyli drożdżowe pierożki z farszem pieczarkowo-oliwkowym podane z salsą pomidorową. Jest to pierwsza potrawa, którą przygotowałam z tunezyjską oliwą z oliwek „Riviere d’Or”, także w przepisie połączyłam kuchnię włoską, meksykańską i tunezyjską, co jednak nie spowodowało żadnej dysharmonii, potrawa jest bardzo smaczna. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • opakowanie drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 250 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 200 g czarnych oliwek
  • oregano
  • sól i pieprz
  • 220 g parmezanu lub innego twardego sera

Salsa:

  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • kolendra suszona
  • sól, pieprz czarny świeżo zmielony, pieprz cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • łyczka cukru

 

Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i suche drożdże. Do mąki wlewamy mleko i oliwę. Ciasto wyrabiamy przez około 5-10 minut. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h (najlepiej przykryte ściereczką w ciepłym miejscu). W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy o wystygnięcia. Oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce. Składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Następnie wykrawamy szklanką koła, do każdego nakładamy farsz i lepimy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy salsę. Pomidory spażamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Składniki łączymy, następnie salsę przyprawiamy, polewamy oliwą i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Nakładamy do małych miseczek.

mini_calzone

 

Kilka słów o oliwie z oliwek „Riviere d’Or”

Opis produktu:
Jest to oliwa wykonana z oliwek najwyższej jakości, rosnących w gajach oliwnych położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji, jest otrzymywana w procesie tłoczenia na zimno, w celu zachowania naturalnego aromatycznego charakteru.

Moja opinia:
Mogę potwierdzić, że oliwa jest dobrej jakości. Ma intensywny smak oraz zapach, dzięki czemu stanowi idealne uzupełnienie różnego rodzaju potraw. Ponadto jej cena jest niska w porównaniu z oliwami z oliwek extra virgine innych firm.

Uwaga!
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy z firmą Tunispol promocję.
Każdy, kto zamówi oliwę w Sklepie Internetowym otrzyma rabat wysokości 10 %. Wystarczy wpisać przy zamówieniu kod: EPK10

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email