Sernik bez sera na kruchym cieście z brzoskwiniami to pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnych serników. Jest bardzo delikatny, puszysty jak chmurka, a w smaku obłędny! Można powiedzieć: co to za sernik bez sera? Jednak ciasto smakuje dokładnie jak domowy sernik, choć jest zrobione na jogurcie naturalnym.
Składniki na sernik bez sera na kruchym cieście (blacha o wym: 28×23 cm):
- 1200 g jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju (110 ml)
- 3 średnie jajka
- 3 białka
- 3 budynie waniliowe bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
- szklanka cukru (200 g)
- puszka brzoskwiń w syropie (około 460 g po odsączeniu)
Spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 150 g masła
- pół szklanki cukru (100 g)
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i masło prosto z lodówki. Ciasto szybko zagniatamy ręką albo robotem kuchennym. Zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Odstawiamy, aby ciasto się trochę przestudziło.
W tym czasie można przygotować masę jogurtową. Jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z pół szklanki cukru na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce jogurtu, potem wlewamy powoli olej i wsypujemy proszki budyniowe. 6 białek ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Pianę przekładamy do miski z masą jogurtową i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy również odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Masę przekładamy na blaszkę z podpieczonym spodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około pół godziny, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie lub opadnie bardzo niewiele. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
![Sernik bez sera na kruchym cieście](https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2020/04/sernik_bez_sera.jpg)
Fajne przepisy, zwłaszcza fit. Dużo korzystam, dziękuję.
Robiłam taki sernik identyczny ale spod był na herbatnikach poprostu pychota