Surówka z kapusty pekińskiej, pieczarek i pomidora (182 kcal)

Surówka, która powstała w efekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną.

Składniki (2 duże porcje):

  • pół niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 250 g pieczarek
  • puszka groszku
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy je, ostudzamy i kroimy w plasterki. Następnie mieszamy z kapustą, pokrojonym kostkę pomidorem, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt, przyprawiamy i mieszamy.

surowka_kapusta_groszek

Print Friendly, PDF & Email