Zapiekanka z ziemniaków, pieczarek, boczku i parówek

Przepis na apetyczną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną.

Składniki:

  • ok 6 średnich ziemniaków
  • 150 g pieczarek
  • 100 g boczku
  • 3 cienkie parówki
  • cebula
  • 120 ml śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obieramy je i kroimy w talarki.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Te składniki wrzucamy na olej i podsmażamy.
Boczek kroimy w grubszą kostkę, parówki w plasterki i również podsmażamy, następnie łączymy z cebulą i pieczarkami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków i oprószamy gałką muszkatołową. Na to wykładamy boczek i pieczarki i przykrywamy drugą połową ziemniaków. Śmietanę mieszamy ze startym żółtym serem. Sosem polewamy całość zapiekanki. Wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika i zapiekamy ok 25 minut.

zap_ziem