Arbuzowy sernik na zimno

Przepis na lekki sernik z serków homogenizowanych z musem arbuzowym.

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 4 serki homogenizowane (u mnie waniliowe 180 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 galaretki arbuzowe
  • pół małego arbuza

 

Przygotowanie
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Dolewamy 1/3 szklanki mleka i mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Dodajemy serki nadal miksując. Następnie dodajemy żelatynę. Na koniec dodajemy ubite białka i łyżką delikatnie łączymy z sernikiem.
Tortownicę 26cm wykładamy dokładnie folią spożywczą dno i boki. Wylewamy masę, wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Miąższ z arbuza miksujemy w blenderze na mus. Gdy galaretka przestygnie, wlewamy do niej mus z arbuza, łączymy i czekamy aż zacznie lekko gęstnieć. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji wylewamy na zastygnięty sernik (u mnie trwało kilka godzin zanim galaretka zaczęła gęstnieć). Odstawiamy do lodówki na noc.

 

sernik_arbuz

Print Friendly, PDF & Email