Papryka z farszem meksykańskim

Papryka faszerowana ryżem, mięsem mielonym, fasolą i pomidorami. U mnie w lekko pikantnej wersji.

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • ok 300 g mięsa mielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, chili w proszku lub pieprz cayenne
  • 6 dużych papryk czerwonych

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, odsączoną fasolą i zmiksowanymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku.
Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami
Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy ok. 1,5 godz w temperaturze 200 C.

papryka_meksyk

Print Friendly, PDF & Email